Iniciativa finalitzada > Primeres Jornades del Parlament Ciutadà


PMC_iniciativa_JORNADES_I_1

Les Primeres Jornades del Parlament Ciutadà són la primera prova pilot del debat públic i obert d’aquest nou parlament de la ciutadania. Van celebrar-se els passats 18 i 19 d’octubre de 2013 al Centre Cívic Casinet d’Hostafrancs de Barcelona. En el curs de les Jornades es van presentar i es van posar a debat les nostres propostes per al funcionament del Parlament Ciutadà i vam tenir l’oportunitat d’assajar amb alguns col·lectius i moviments socials el que pretenem que constitueixi una nova forma de fer política a l’abast dels  ciutadans actius.

Les Jornades van desenvolupar-se en dues sessions: el 18 d’octubre per la tarda a la sala d’actes de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB, al carrer Melcior de Palau, 140. I el 19 d’octubre, tot el dia, al Centre Cívic Casinet d’Hostafrancs,  Carrer del Rector Triadó, 53. A les diferents sessions vam parlar d’Economia Financera, de Drets Socials, d’Economia Productiva, d’Empoderament Ciutadà i de Gestió del Territori.

Vam comptar amb la participació de: SOM LO QUE SEMBREM, DESBANKA, PLATAFORMA AUDITORIA CIUTADANA DEL DEUTE, PLATAFORMA D’AFECTATS PER LA HIPOTECA, ILP RENDA GARANTIDA CIUTADANA, MAREA GROGA, FUNDACIÓ FERRER I GUÀRDIA, CONFEDERACIÓ SINDICAL CATALANA, ECONOMIA DEL BÉ COMÚ, XARXA D’ECONOMIA SOLIDÀRIA, ECOLOGISTES EN ACCIÓ, COL·LEGI OFICIAL DE TREBALL SOCIAL, FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS DE VEÏNS DE BARCELONA, PLATAFORMA DE DEFENSA DE L’EBRE, GRUP TÈCNIC DE L’ESPAI DE COORDINACIÓ 15M, CA LA DONA.

Els objectius de les jornades van ser principalment dos: donar a conèixer públicament el Parlament Ciutadà i endegar el procés de construcció col·lectiva del Projecte del Parlament Ciutadà. El primer objectiu es va dur a terme explicant què és i en què consisteix; presentant les persones, les entitats i els col·lectius que el volem impulsar; i informant de com es pot participar en el projecte.

Pel que fa al segon objectiu, aquest es va realitzar promovent el reconeixement mutu de les persones i les entitats participants; enriquint el projecte inicial amb les aportacions de persones, entitats i col·lectius de diferents àmbits: facilitant la constitució de comissions de treball per organitzar una Assemblea General Constitutiva del Parlament Ciutadà el primer trimestre de 2014.

PARTICIPACIÓ

Les Jornades estaven obertes a la participació de persones i col·lectius.

PMC_iniciativa_JORNADES_I_2

Participació d’entitats i col·lectius a les Jornades
Atès que cada entitat i col·lectiu actua amb criteris propis i seguint diferents prioritats, es va convidar als participants a fer les seves aportacions amb uns referents comuns, que facilitessin la confluència i el debat entre les persones assistents. En aquest sentit, es va proposar enfocar les aportacions des de la perspectiva de:

– Propostes de polítiques, lleis i normatives a desenvolupar, modificar o revocar.
– Propostes de consultes ciutadanes.
– Accions no violentes de desobediència civil o altres actuacions de caràcter transformador.
– Propostes o experiències d’altres formes de viure i de relacionar-nos.
Addicionalment, per facilitar que es puguin detectar i compartir objectius comuns, es proposa que les entitats i col·lectius participants aportin les seves:
– Mesures d’urgència davant la situació social, econòmica i política.

Les propostes es podien remetre amb antelació a: extensió@parlamentciutada.cat.

Participació de persones a títol individual
El Parlament Ciutadà és un espai de confluència d’iniciatives ciutadanes i una oportunitat per interactuar i aprofundir en formules col·laboratives d’actuació. Les persones que van voler implicar-se en la construcció del Parlament Ciutadà estaven convidades a participar en funcions de suport a l’organització  del Parlament Ciutadà (comunicació, acolliment, funcionament, finançament, administració, xarxes, extensió territorial…) o en funcions de suport a iniciatives del Parlament Ciutadà (sistema financer, educació, multireferèndum, pràctiques transformadores, gestió territorial, qualitat democràtica…).

Confluències i difusió d’activitats
A més de les persones, entitats i col·lectius que van participar de manera directa a les sessions, l’organització de les Jornades convidà a assistir a una amplia representació dels moviments socials de Catalunya. Les Jornades van ser un espai de confluència d’iniciatives ciutadanes i una oportunitat per interactuar i aprofundir en formules col·laboratives d’actuació.

PROGRAMA

Feu clic a sobre de la imatge per a descarregar-vos el programa de les Primeres Jornades del Parlament Ciutadà:

Model composició text original

SESSIÓ D’OBERTURA

Obertura de les Primeres Jornades del Parlament Ciutadà per Martí Olivella. Aquest vídeo ha estat produït per SICOM.

 

SESSIÓ DE PRESENTACIÓ

Diagnosi de la cojuntura social, econòmica i política per Pablo Cotarelo. Aquest vídeo ha estat produït per SICOM.

 

SESSIÓ DE PRESENTACIÓ

Presentació del projecte Parlament Ciutadà a càrrec d’Itziar González Virós. Aquest vídeo ha estat produït per SICOM.

Participació d’Enric Pons, Manolo Tomàs, Maria Morón, Ada Colau i Jordi Garcia Jané. Aquest vídeo ha estat produït per SICOM.

 

SESSIÓ DE CONCLUSIONS

Lectura de les conclusions de les Primeres Jornades del Parlament Ciutadà. Aquest vídeo ha estat produït per SICOM.

 

FOTOGRAFIES

· Imatges de les Primeres Jornades del Parlament Ciutadà al fotoblog de Lorenzo Duaso.

· Imatges del 18 d’octubre de Jordi Camprubí: Parlament Ciutadà – 18 d’octubre, un àlbum de Flickr.

#ParlaCiutada-47#ParlaCiutada-46#ParlaCiutada-45#ParlaCiutada-44#ParlaCiutada-43#ParlaCiutada-42#ParlaCiutada-41#ParlaCiutada-40#ParlaCiutada-39#ParlaCiutada-38#ParlaCiutada-37#ParlaCiutada-36#ParlaCiutada-35#ParlaCiutada-34#ParlaCiutada-33#ParlaCiutada-32#ParlaCiutada-31#ParlaCiutada-30#ParlaCiutada-29#ParlaCiutada-28#ParlaCiutada-27#ParlaCiutada-26#ParlaCiutada-25

· Imatges del 19 d’octubre de Jordi Camprubí: Parlament Ciutadà – 19 d’octubre, un álbum de Flickr.

Parlament Ciutadà 19 d'octubreParlament Ciutadà 19 d'octubreParlament Ciutadà 19 d'octubreParlament Ciutadà 19 d'octubreParlament Ciutadà 19 d'octubreParlament Ciutadà 19 d'octubre

 

CONCLUSIONS

Accés al document de conclusions i propostes de les Primeres Jornades del Parlament Ciutadà, celebrades els dies 18 i 19 d’octubre de 2013: document de conclusions.

PMC_conclusions_primeres_jornades

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Leave a Comment

 

— required *

— required *